YAŞAM

KuarklarKuarklar, elektronlar ve nice parçacıklar farklı doğa kanunları aracılığıyla bir araya gelip proton, nötron ve nice daha büyük parçacıkları oluştururlar. Bunlar da atomları. Atomlar doğa kanunları rehberliğinde birleşerek molekülleri oluşturur ve oluşan maddenin büyüklüğü giderek artar: Gezegenler, yıldızlar ve tüm evreni dolduran madde.

Atomların oluşturduğu moleküllerin özel bir hali vardır: Moleküller kendilerinden bir kopya daha yapacak kimyasal yapılara dönüşürler. Başta oldukça basit görünen bu durum milyarlarca yıl sonra öyle özel bir hal alır ki bu kendini tekrarlama durumu milyarlarca farklı canlı türünün oluşmasını sağlar. Molekül dizilerinin kendilerinden bir tane daha yaratması durumu bir ara “yaşamak” denen bir hale bürünür. Bu özel madde kendinden bir tane daha üretebilmek için etraftan maddeleri toplar, kendini yeniler. Artık bu madde “yaşıyordur”.

Bu özel olayın gelişmesiyle bugün dev ağaçlardan virüslere, vaşaklardan insanlara bir çok canlı türü ortaya çıkmış. Herbiri birbirinden güzel ve özel. Bu yaşamın güzelliği tek başına ona değer vermeye ve korumaya değmez mi? Benim için hayatımı adamaya değer.

Etrafımda yaşayan insanlar, yanıbaşımda cıvıldaşan kuşlar ve denizlerde oynaşan yunuslar. Herşeye değmez mi?

“Neden” diye soranlara yanıtımdır.

Ankara, 26 Nisan 2012

Not: Yazıda kullanılan şekil jlab.org sitesinden alınmıştır.

2 thoughts on “YAŞAM

  1. Hayat ona değer vermeye değer , doğa onu korumaya değer bahtiyarcim bunu senden öğrendik yıllar once
    . çok guzelsiniz benim gözümde çok özel insanlarsiniz ..sonsuz teşekkürler
    .iyi ki varsınız .. selvihan omú kuş

Yorum bırakın